niedziela, 5 stycznia 2014

Cytrynowe marzenie...

Tort cytrynowy


 Jasny biszkopt przekładany kremem na bazie serka mascarpone, bitej śmietany i lemon curd.




Składniki na tortownicę o wym. 22 cm.
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szkl. mąki pszennej
1/3 szkl. mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru
6 łyżek wody
proszek do pieczenia
cukier waniliowy

Żółtka ubijamy z 2/3 ilości cukru, pod koniec ubijania dodajemy wodę. Mąki z proszkiem przesiewamy, dodajemy do ubitych jajek. W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek na sztywno, pod koniec dodajemy resztę cukru. Całość delikatnie łączymy, wylewamy na blachę i pieczemy ok. 30min w temp. 160.

Krem:
250g serka mascarpone
150ml śmietany 30%
kilka łyżek lemon curd (przepisy dostępne w internecie)
śmietan fix lub łyżeczka żelatyny

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek i lemon curd (do smaku). Ja zawsze na koniec dodaję łyżeczkę żelatyny rozpuszczoną w 3-4 łyżkach gorącej wody, całość mieszam mikserem. Odstawiam na ok. 15 - 30 min do lodówki, gdy krem zaczyna gęstnieć można przekładać nim biszkopt. Koniecznie należy wstawić całość do lodówki na kilka godzin aby krem zgęstniał a tort stał się bardziej stabilny.

Ostatnia czynność to dekoracja i tu mamy wolną rękę. Można użyć kremu maślanego, masy cukrowej, bitej śmietany czy co nam tam jeszcze wyobraźnia podpowie :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz